Visiona hyvinvoivat ja toimivat kouluyhteisöt

Teuvo Sankila ja Tero Rynkä työskentelemässä Helsinki Education Hubissa.
Teuvo Sankila ja Tero Rynkä työskentelemässä Helsinki Education Hubissa.

Helsinki Education Hubin yhteiskehittämisen tiloista nousee seuraava oppimisteknologia-alan uusi kasvuyritys kun Edulyzer aloittaa virallisesti liiketoimintansa.

Teuvo Sankila ja Tero Rynkä ovat tuttu näky Runeberginkadulla vanhan kauppakorkeakoulun neljännessä kerroksessa. He tuntevat käytävät ja kokoushuoneet, keittävät aamuisin toimistolle kahvia ja istuvat alas kertomaan projektistaan rennolla ammattitaidolla; täällä Helsinki Education Hubin tiloissa kaksikko on viimeiset puoli vuotta, usein aamusta iltaan, työstänyt seuraavaa datapohjaista työkalua vastaamaan kouluyhteisöjen haasteisiin. Kumpikin yrittäjäkaksikosta tietää nämä haasteet varsin hyvin – molemmilla on pitkä tausta innovaatioiden ja oppimismateriaalien tuottamisen parissa.

– Meillä molemmilla on suuri intohimo oppimista ja koulua kohtaan. Meille tärkeää on oppimisen ydinajatus. Se, että kaikilla on mahdollisuus pärjätä ja toteuttaa itseään oppimisen avulla, Sankila taustoittaa.

Mutta miten tätä intohimoa voisi ammentaa ja kanavoida koulutusjärjestelmän hyväksi, tuottamalla samalla varteenotettavaa liiketoimintaa? Sankila ja Rynkä lähtivät identifioimaan tärkeää teemaa: kouluyhteisön merkityksellisen datan hyödyntämistä päätöksenteossa ja kehittämisessä.

– Psykologisesta hyvinvoinnista, vahvuuksista tai vaikkapa opettajayhteisön työhyvinvoinnista ei koskaan puhuta liikaa, toteaa Rynkä.  

Pandemia on asettanut sekä oppijat että opettajat uudenlaisten haasteiden ja paineiden alle, ja vaikka tietoja kyllä kerätään kouluista, se ei aina tapahdu kovin tehokkaasti tai matalalla kynnyksellä.

Ajatus sovelluksesta, joka kerää kouluyhteisön eri ryhmille suunnatuilla säännöllisillä kysymyksillä reaaliaikaista dataa, alkoi muodostua. Nimeksi lanseerattiin ytimekäs Edulyzer.

– Kaiken takana on ajatus, jossa halutaan, että oppijoilla on hyvä olla, he kokevat olevansa

merkittävä osa yhteisöä ja heillä on mahdollisuus keskittyä oppimiseen. Opettajien kannalta työyhteisö toimii eikä kuormita liikaa ja myös huoltaja pystyy tukemaan lapsen tai nuoren polkua aikaisempaa monipuolisemmin, pohjustaa Rynkä.

Tiedolla johtamista kouluille

Edulyzer on koulujen johdolle uudenlainen työkalu, joka mahdollistaa nopean

reagoinnin ja jopa ennakoinnin potentiaalisiin ongelmiin. Arvostettu tutkijajoukko on valinnut kysymysten aihealueet ja sisällöt, jotta dataa voidaan lähtökohtaisesti käyttää päätöksenteon tukena.

– Voimme suositella eri toimintoja, mutta päätöksen siitä, miten dataa lopulta käytetään hyväksi, tekee koulun tai sivistystoimen johto, kertoo Sankila.

Eikä sovelluksen hyöty rajoitu pelkästään johtotasolle. Datapisteitä kartuttamalla voidaan saada tietoa siitä, miten kunnissa ja loppukädessä koko maalla sujuu koulutuksen saralla. Mutta apua on myös tarjolla ruohonjuuritasolla.

– Suomalaisen opetussuunnitelman perustavoitteena on saada itsensä tuntevia ja osaavia nuoria ulos koulusta. Edulyzerin avulla voimme tuoda esille asioita, jotka helpottavat yksilöitä olemaan yksilöitä. Yksittäiset oppilaat tarvitaan myös osana yhteisöä, sillä jokaisen rooli yhteisössä on tärkeä.

Fyysiset tilat ja työyhteisö kullanarvoisia

Edulyzerin ”launch”, tai yleisemmin lanseeraus, on virallisesti keskiviikkona 12. päivä tammikuuta , mutta idean ja yrityksen kasvaessa, sovellusta on kehitetty jatkuvalla syötöllä pitkin syksyä ja talvea. Helsinki Education Hubin tarjoama yhteiskehittämisalusta Testbed Helsinki on Sankilan ja Ryngän mukaan seuraava etappi prosessissa. Tämä tarjoaa oivan mahdollisuuden saada käytännön kosketuspintaa palvelulle.

– Myös työskentelytilat täällä Runeberginkadulla ovat auttaneet meitä suuresti projektin alkuvaiheessa. Täällä on äärimmäisen energinen työyhteisö, joka antaa tietyllä tapaa itselle sitä draivia päästä pidemmälle, kuvailee Rynkä.

– Täällä on mahdollisuus vuorovaikutukselle sen sijaan, että ollaan vain kotona. Hubissa on turvallinen ympäristö pallotella ja pitchata ideoita. Myös kahvi on erinomaista, naurahtaa Sankila.

Helsinki Education Hubin kaksikko löysi sosiaalisen median kanavista.

– Linkedinissä taisin ensimmäistä kertaa törmätä. Sitten kun meidät kutsuttiin avajaisiin, niin saimme myös tietää näistä hienoista työskentelytiloista. Tämä on ollut meille suuri voimavara ja voin ehdottomasti suositella paikan päällä käymistä tulevaisuuden kasvuyrityksille, kehuu Rynkä.

Tulevaisuus antaa vielä odottaa itseään, mutta Edulyzerin visio on selkeä. Yrittäjät tähtäävät Euroopan laajuisille markkinoille kansainvälisten pilottien kautta.

– Kun dataa kerätään eri maista, pystymme tietenkin myös vertailemaan ja näkemään minkälaisia samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia eri maiden välillä on. Ja myöhemmin sitten tutkimaan mistä ne johtuvat, sanoo Rynkä.

Käy tutustumassa Edulyzerin tuoreisiin kotisivuihin täältä!

Mikäli haluat tietää lisää yhteiskehittämisen tiloistamme Töölössä, lue lisää täältä tai ole yhteydessä Yhteisömanageriimme Ulla Hemminki-Reijoseen, ulla.hemminki-reijonen@hel.fi