Yrittäjätarinat: Yrityksen perustaminen uudessa maassa

Geetali Dewan from Starklass pitching
Geetali Dewan from Starklass pitching

Geetali Dewan on jo vakiintunut asiakas Helsinki Education Hubilla. Hän on osallistunut EdTech Hautomo Helsinki -ohjelmaan ja työskentelee yhteiskäyttötiloissa viikoittain. Dewan tuntee suurimman osan muista yhteisön yrittäjistä, järjestää tapaamisia toimistotiloissa ja keittää kahvia kokenein ottein. Pintapuoleisesti hän on siis täysin tavanomainen startup-yrittäjä, mutta jokaisella yrittäjällä on oma tarinansa kerrottavana, haasteet selvitettävänä ja niksit ja vinkit jaettavana.

Dewanin matka alkoi Intiassa, jossa hänelle syntyi hiljalleen ajatus arjesta irtaantumisesta ja muutosta johonkin maailman johtaviin startup-ekosysteemeihin. Vaihtoehtojen seassa loisti Suomi, josta hän oli kuullut paljon hyvää. Yhteiskuntana maa on yksi maailman turvallisimmista ja vakaa, ja paikallinen ekosysteemi ja sen tunnettuus kasvaa kovaa vauhtia.

Yrityksen perustaminen uudessa maassa maailman toisella puolen saattaa kuulostaa suurelta haasteelta. Se vaatii paljon vaivannäköä, suunnittelua sekä myös riskinottokykyä. Silti Dewan päätti ottaa riskin ja muuttaa Suomeen, perustaakseen oppimisteknologia-alan yrityksen nimeltä Starklass. Tavoitteena on, tarjoamalla opetusta oppijoiden omalla kielellä, mullistaa ja demokratisoida oppiminen niissä maissa, joissa lähtökohdat ja mahdollisuudet ovat heikommat.

“Olin yhteydessä Business Helsinkiin ennen muuttoa ja he tarjosivat henkilökohtaista tukea sekä auttoivat selvittämään mikä osaamisessani on sellaista, joka kannattaa nostaa esille hakemuksessani. Yritysneuvoja oli kuin opettaja minulle ja tämä auttoi suuresti. En ole koskaan kokenut näin vahvaa tukea missään muualla, ja painoi vahvasti vaakakupissa valitessani Helsingin.”

Kaikesta avusta huolimatta, muutto uuteen maahan pitää sisällään vaikeuksia ja epävarmuuksia, jotka saattavat aiheuttaa huolta. Korkea kunnianhimo ja motivaatio ajoivat kuitenkin Dewania eteenpäin.

Yksi huolenaiheista oli tietenkin raha. Palkkani Intiassa oli hyvä ja minulla oli säästöjä, mutta Suomessa ne eivät kestäisi kauaa. Oli suuri riski jättää kaikki taakseni, mutta tahdoin ottaa seuraavan askeleen elämässäni ja perustaa yrityksen.”

Dewanin mukaan itse startupviisumin saanti oli suoraviivainen prosessi, ja muutto itsessään sujui ilman kummempia vaikeuksia, mutta yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia vaati aikaa ja vaivaa.

Business Helsingin neuvojat antoivat esityksen kaikesta mitä minun tuli tehdä, ja minä aloitin urakkani, joka piti sisällään rekisteröinnin Digi- ja väestövirastolla, pankkitunnusten hankkimisen, avustuksen hakemisen ja yritykseni rekisteröinnin. Kaikki on lopuksi hyvin systemaattista, joten sanoisin, että byrokratia on täällä sujuvampaa kuin kotona Intiassa, hän naurahtaa.”

Älä epäröi pyytää apua

Jälkikäteen tarkastellen ensimmäisiä kuukausiaan Helsingissä, Dewan kokee tarpeen yhtenäisemmälle ja tiiviimmälle koostelle tarvittavasta tiedosta, joka jaetaan uusille tulijoille. Muuttamisen polku on suoraviivainen, mutta eri organisaatioiden väliin eksyminen on helppoa.

“En halunnut turvautua pelkästään auttaviin henkilöihin, vaan pyrin tekemään kaiken itse. Ihmiset ohjasivat minua erinäisiin virastoihin ja viranomaisille ja sen kaiken seassa menin hämilleni. Jälkeenpäin ymmärrän, että byrokratian käytännöt ja vaiheet ovat selkeitä, mutta ongelmia ilmenee, mikäli et seuraa tätä polkua sataprosenttisesti.”

”Yksi iso vastaan tullut este oli yrityksen rekisteröinti, jonka voi tehdä ainoastaan suomeksi. Jos muuttaisin jotain, niin tämän. Sain onneksi apua käännösten osalta.”

Nykyään Dewan suosittelee lämpimästi Business Helsingin materiaalipankkia kaikille, jotka harkitsevat yrityksen perustamista Helsingin seudulle. Sieltä löytyvät kattavat ohjeet yrityksen perustamiseen, rahoitukseen ja erinäisiä tapahtumia yrittäjyyden teemoista.

EdTech Hautomo ohjaa innovaatiosi oikeille raiteille

Kotona Intiassa, Dewan oli tutustunut EdTech Hautomo Helsinkiin ja piti sitä mielenkiintoisena ohjelmana. Muutettuaan Suomeen, Business Helsingin henkilöstö neuvoi häntä käyttämään mahdollisuutta hyväksi vahvistaakseen osaamistaan. Hautomo vaikutti oikeanlaiselta ohjelmalta uuden yrityksen kehittämiseen, ja muutaman kuukauden asettumisen jälkeen, hän haki ja pääsi mukaan. Hautomo tarjosi tarvittavat edistysaskeleet, sisältäen muun muassa temaattisia sisältöjä liiketoimintasuunnitelmasta, myynnistä ja markkinoinnista sekä pedagogisesta vaikuttavuudesta.

”Hautomoon osallistuminen ja Helsinki Education Hubin yhteisöön liittyminen on ollut erittäin vaivatonta, kaikki ovat aina valmiina auttamaan ja vastaamaan kysymyksiin.”

Intiasta Dewanilla on taskussaan liiketalouden maisterintutkinto mutta hän huomauttaa, että Hautomo opettaa toisenlaista, enemmän konkreettista, osaamista, joka on aloittelevalle yrittäjälle arvokasta. Tämän lisäksi Hautomoon osallistuneet pääsevät käsiksi kattavaan alan asiantuntijoiden ja sidosryhmien verkostoon.

Hautomo-ohjelma auttoi minua pivotoimaan liiketoimintamallini jo aikaisessa vaiheessa ja selvittämään mihin meidän oikeasti täytyy keskittää resurssimme.”

“Yksi parhaista muistoistani Hautomon ajalta on päivä ennen valmistujaisia, jossa on tarkoitus pitchata sijoittajien edessä. Pitchini oli täysi raakile ja sain työntekijät istumaan alas ja hiomaan esitystäni kanssani tuntien ajan. Tämä harjoitus auttoi ja pitchasin onnistuneesti. Sijoituin vastikään myös kolmen parhaan joukkoon pitchauskilpailussa!”

Yhteisö toimii voimavarana

Paikallisiin tapoihin ja rutiineihin assimiloitumisen lisäksi yksi merkittävä tekijä onnistuneeseen integroitumiseen on Dewanin mukaan Helsinki Education Hubin yhteisö.

Aina kun minulla on jokin ongelma tai pulma käsiteltävänä, voin löytää vastauksen ”Hubilta”. Et välttämättä edes osaa odottaa sitä, mutta yhteisöstä nousee joka kerta esiin joku, joka on käynyt saman asian läpi ennen sinua, tai pystyy ohjaamaan sinut oikealle henkilölle.”

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Helsinki Education Hubin yhteiskäyttötila toimii keskuksena ammattilaisille joka puolelta maailmaa. Viimeisimpään hautomo-ohjelmaan valittiin tiimejä neljältä eri mantereelta ja kaikki toiminta sujuu englanniksi.

”Voin lämpimästi suositella Helsinki Education Hubia kaikille, jotka oikeasti tahtovat tehokkaasti kasvattaa kasvuyritystään mahtavassa ympäristössä. Sinun tulee olla valmis tekemään uhrauksia, mutta se on sen arvoista.”

Jatkossa Dewan haluaa kehittää ja kasvattaa yritystään entisestään. Starklass hakee tällä hetkellä rahoitusta ja kehittää applikaatiotaan konkreettiseksi tuotteeksi. Viiden vuoden kuluttua tahdon tavoittaa Aasian, Afrikan ja Euroopan kriittiset markkinat, kertoo Dewan.

Missioni on mennä sinne, missä lukutaidottomuus, epätasa-arvo ja yhteiskunnalliset haasteet vallitsevat. Jokaiselle, joka tahtoo koulutusta, pitäisi mahdollistaa koulutus, ja sen tulisi olla yhtä laadukasta kuin Suomessa.”