Yrittäjyystarinat: EdTech vaatii intohimoa ja kasvua

Sanna Lukander, founder of Fun Academy
Sanna Lukander, founder of Fun Academy

Miksi ihminen valitsee ryhtyä yrittäjäksi? Mitkä motivaattorit ovat yksilön riskinottohalukkuuden ja haasteisiin vastaamisen takana? Joillekin, kyse saattaa olla vapaudesta, toisille, keskiössä on liiketoiminta ja rahan ansaitseminen. Fun Academyn toimitusjohtajan ja perustajan Sanna Lukanderin kohdalla, kaiken takana on tahto muuttaa maailmaa.

Minulle kyse on ehdottomasti mahdollisuudesta tehdä hyvää ja auttaa ihmisiä oppimisteknologian kautta. Olen itse asiassa suht kehno liiketoiminnan ja yrityksen pyörittämisen suhteen, mutta tahdon tehdä projekteja, jotka tarjoavat laadukasta koulutusta heikossa asemassa oleville lapsille.”

Inspiraatio yrittäjyyteen ei vielä tarttunut Lukanderiin elämän alkuvaiheessa. Koulutus on kuitenkin aina ollut osa hänen polkuansa, ja haave oman koulun perustamisesta ja pedagogisten kirjojen lukeminen tulee mieleen lapsuutta muistellessa. Äiti työskenteli opettajana ja Lukander itse päätyi töihin kustantamoihin, keskittyen oppimateriaaleihin, yli 15 vuoden ajaksi.

Askel tuntemattomaan ja kaatuminen

Uraauurtava mahdollisuus tarjoutui Lukanderille kun Angry Birds -konseptista tunnettu Suomalainen pelialan yhtiö Rovio päätti kehittää omat kustantamopalvelut. Lukander astui saappaisiin ja otti tehtäväkseen johtaa uutta yksikköä.

Oli huikea kokemus työskennellä uudella, luovalla ajattelutavalla niinkin kansainvälisessä yhteisössä. Minulla ei ollut entuudestaan kokemusta teknologia-alasta ja huomasin nopeasti kuinka paljon koulutuksessa ja oppimisessa voisi hyödyntää teknologiaa.”

Myönteisestä alusta huolimatta, kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan, ja muutamaa vuotta myöhemmin Rovio päätti keskittyä vain ja ainoastaan peleihin. Kun vanha päättyy, jotain uutta syntyy: Rovio-pestin loppuminen johti uuteen alkuun Lukanderille, joka vastasi haasteeseen ryhtymällä yrittäjäksi muovaamalla oman spinoff:in oppimisteknologia-sisällöstä.

Se ei ollut mikään suunniteltu juttu! Satuin vain olemaan vastuussa yksiköstä ja tahdoin jatkaa työtäni.”

Loistavan alun jälkeen tummia pilviä alkoi kerääntyä Fun Academy:n yllä. Suomalainen sanonta “oppia kantapään kautta” konkretisoitui Lukanderille yrittäjyyden saralla.

Luulen, että suurin virheemme oli olla alkujaan pelkkä teknologiayritys. Teimme muutamia huonoja päätöksiä teknologiaamme koskien ja jahtasimme sisältöä, joka ei lopuksi sopinut projektillemme. Liiketoimintamallimme oli epäkypsä ja aika yksinkertaisesti loppui kesken suhteessa kerrytettyyn rahoitukseen.”

Viimekädessä vastoinkäymiset johtivat irtisanomisiin.

Tapahtumaketju johti osaltani loppuun palamiseen. Kesti vuoden päästä takaisin jaloilleni. Uskon, että kokemus iski minuun suhteellisen lujaa senkin vuoksi, etten oikeastaan koskaan ollut suunnitellut yrittäjäksi ryhtymistä ja yrityksen pyörittäminen oli aivan uutta minulle.” 

Paluu vahvempana kuin koskaan

Pohtiessaan kokemuksiaan, Lukanderille nousee kuitenkin mieleen jotain positiivista; nyt Fun Academy pystyy toteuttamaan mielenkiintoisia projekteja, ilman jatkuvaa suuren tiimin ja toiminnan hallinnointia.

Tämä on ehdottomasti uusi alku. Teemme nykyään sisällöntuotannon projekteja ja meillä on vahva ja luotettava yhteistyökumppanuuden brändi.”

Kuluneen vuoden aikana Fun Academy on työskennellyt useiden hankkeiden kanssa ympäri maailmaa. Yksi tärkeimmistä on ollut henkisen tuen työkalu ukrainalaisille pakolaislapsille Suomessa, joka luotiin yhdessä Suojellaan Lapsia -järjestön kanssa.

Oman yrityksen luotsaamisen lisäksi, Lukander on kerryttänyt laajasti oppeja ja näkökulmia yrittäjän urallaan. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee johtajuuden, jossa hän ei koe olevansa parhaimmillaan – mutta ei huonoinkaan.

Yhdessä vaiheessa uraani päätin, että tahdon olla parempi pomo. Tämä pakotti minut lopulta katsomaan peiliin ja hyväksymään puutteeni, jotka olivat korostuneet Fun Academyn alkuperäisen epäonnistumisen myötä. Iso osa yrityksen menestyksestä tai epäonnistumisesta juontaa juurensa johtajaan.”

Toisaalta, näen itseni hyvänä motivaattorina ja koen, että minulla on taito saada tiimi työskentelemään yhdessä intohimoisesti asian eteen. Se on yksi suurimmista vahvuuksistani.”

Vuosien saatossa kertyneet kokemukset ja rehellisuus ja avoimuus itselleen omista puutteista ovat tehneet Lukanderista vahvemman ja kokonaisvaltaisemman yrittäjän. Keskustelusta paistaa hänen intohimonsa parempaa ja tasa-arvoisempaa koulutusta kohtaan sekä tietynlainen nöyryys mahdollisuudelle työskennellä näiden itselle tärkeiden teemojen äärellä. Rehellisyys ja suoraviivaisuus kantaa pitkälle, hän huomauttaa.

Jos voisin sanoa jotain nuorelle versiolle itsestäni, kehottaisin kokeilemaan yrittäjyyttä jo aikaisessa vaiheessa. Minut kasvatettiin hyvin varovaiseksi epäonnistumisen suhteen ja nyt omaa yritystä pyörittäessä olen oppinut, että on täysin sallittua yrittää ja epäonnistua. Näin ihminen kasvaa.”

Tukijärjestelmä on elintärkeä yrittäjille

Uusille yrittäjille, jotka eivät vielä ole tottuneet elämäntapaan ja kaikkeen yrityksen pyörittämiseen liittyvään, Lukander suosittelee verkostoitumista ja kokemusten sekä ajatusten jakamista muiden ekosysteemissä toimivien kanssa. Hän tietää, että vastoinkäymisten ja haasteiden kantaminen yksin selässään voi johtaa ikäviin seurauksiin.

Helsinki Education Hub on mainio keskus tämän tyyppiselle ihmisten tapaamiselle ja vertaistuelle. Hyvin usein yrittäjät jäävät yksin ongelmiensa kanssa, ja onkin erittäin arvokasta saada tukea ja apua jo aikaisessa vaiheessa – sekä liiketoiminnan että oman hyvinvoinnin osalta.”

Helsinki Education Hub:in yhteisöön liittyminen ja liiketoiminnan kehittämisen palveluihin pääsy ovat täydellinen tapa aloittaa matkasi yrittäjänä. Yleisesti ottaen on aina hyvä idea perustaa yritys Suomessa, sillä täällä on olemassa oleva infrastruktuuri ja on suhteellisen turvallista ottaa riskejä, Lukander kertoo. Hän toivoo näkevänsä enemmän nälkäisiä ja skaalautuvia startupeja.

Niin kauan kuin koulutus ja oppiminen eivät ole digitalisoituja järkevällä tavalla ympäri maailman, on olemassa selkeä tarve intohimoisille ja kunnianhimoisille oppimisteknologia-alan yrittäjille.”