Maailmanluokan asiantuntijapalvelut henkilökohtaisella tasolla – Helsingin panostus alkuvaiheen yrityksiin tuottaa jo tulosta

EdTech Incubator Batch one
EdTech Incubator Batch one

”Ja ennen kuin lopetan myyntipuheeni, kutsuisin meidän hautomo-ohjelman tuottajamme, Mia-Stiina Heikkalan tänne lavalle kanssani.”

Näin totesi startup-yrittäjä Rami Lappalainen viiden minuutin pitchinsä lopuksi EdTech Hautomo Helsingin päätösgaalassa. Katsojat, sijoittajat ja kutsuvieraat hämmästyivät täysin.

”Olemme säästäneet tämän historiallisen hetken juuri tähän tapahtumaan. Pyydänkin nyt, että Mia-Stiina klikkaisi hiirellä painiketta, joka julkaisee meidän palvelumme kaikkien saataville, Lappalainen hehkuttaa.”

Ruudulle ilmestynyt ”System check” kuvake sekä sitä seurannut palvelun sisäänkirjautuminen sai osakseen raikuvat aplodit ja täten gaalatapahtuma lähti ryminällä käyntiin heti alusta.

Mia-Stiina Heikkala, Rami Lappalainen, Reidar Wasenius ja Solja Sulkunen valmiina julkaisemaan Alfons Educationin palvelun.

”En kyllä ole koskaan ennen nähnyt pitchin päättyvän tällä tavalla! Kokonaisuudessaan nämä yhdeksän eri pitchiä ylittivät odotukseni, kehitystä on selkeästi tapahtunut ohjelman aikana, summaa Sparkmind -sijoitusyhtiön osakas Marko Kyyrönen.”

Kyyrönen ja hänen kollegansa Oppiva Invest -sijoitusyhtiöstä, Titta Mantila, toimivat päätöstilaisuuden asiantuntijoina ja antoivat palautetta tiimeille, jotka heitä yrittivät vakuuttaa omasta innovaatiostaan.

”Täällä on tehty hyvää työtä ja se näkyy startupien tuotteissa ja esiintymisessä. Mielestäni hautomoon osallistuvat yrittäjät ovat monipuolinen joukko ihmisiä, on hienoa nähdä kansainvälistä meininkiä täällä.”

Hautomo-ohjelman päätöstilaisuus toimii valmistujaisina yrityksille, mutta myös ainutlaatuisena mahdollisuutena päästä esittelemään ratkaisuja kansainväliselle yleisölle ja tarkoin valituille sijoittajille. Verkostojen rakentaminen on iso osa ohjelmaa, ja tapahtumien kautta yrittäjät pääsevät henkilökohtaisesti tutustumaan alan tärkeisiin vaikuttajiin. Oppimisteknologia-alaan erikoistuneina sijoitusyhtiöinä Sparkmind ja Oppiva Invest osaavat arvioida tuotteita laajemmasta näkökulmasta.

”Täytyy pitää realiteetit mielessä. Startup-maailmassa harva menestyy oikeasti. On mahdoton sanoa, syntyykö näistä kymmenien miljoonien arvioisia yrityksiä, mutta ei sitä ainakaan voi näiden esitysten perusteella sulkea pois, visioi Kyyrönen.”

Sijoittajat Marko Kyyrönen ja Titta Mantila antoivat palautetta tiimeille.

Hautomo tarjoaa käytännön valmiuksia ja tukea

Kasvuyrityksissä toivotaan usein nopeaa menestystä, mutta todellisuudessa startupeilla kestää yleensä useita vuosia saada liiketoimintansa kannattavaksi. EdTech Hautomo Helsinki on suunnattu alkuvaiheen startup-yrityksille ja yksi tavoitteista on edistää liiketoimintasuunnitelman kehitystä ja konkreettisia ensiaskeleita matkalla skaalausvaiheeseen. Tästä hyvänä käytännön esimerkkinä toimii vaikkapa MusicUs, joka oli yksi hautomoon osallistuneista musiikkioppimisen yrityksistä. MusicUs on hautomo-ohjelman aikana perustanut yrityksen, löytänyt kolmannen perustajajäsenen, rakentanut itselleen liiketoiminta- ja tuotesuunnitelman, koostanut pitch deckin esitelläkseen yritystä sekä luonut tiekartan seuraavalle vuodelle.

Hyvin konkreettisten edistysaskelten lisäksi ohjelma auttaa myös löytämään yritykselle hyödyllisiä kumppaneita ja saamaan liiketoiminnallista ohjausta. Näitä ainutlaatuisia mahdollisuuksia hautomoon osallistuneen seksuaalikasvatukseen erikoistuneen Beeshin perustaja ja toimitusjohtaja Yazeed Maswadeh tahtoo korostaa.

”Ohjelman avulla pystyimme yhteiskehittämään ratkaisuamme suomalaisen pedagogisen menettelytavan mukaisesti. Neljässä kuukaudessa saimme käsiimme valmiin tuotteen, joka ei ole ainoastaan oppimisen alusta, vaan erityisesti oppimisen alusta korkealla pedagogisella vaikuttavuudella,” kuvailee Maswadeh.

”Nyt hautomo-ohjelman päätyttyä, seuraava askeleemme on ratkaisun pilotointi Helsingin kaupungin tarjoaman Testbed-testialustan ( Tutustu Testbed Helsinkiin )

Beesh ja sen toimitusjohtaja Maswadeh ovat oiva esimerkki Suomen ja Helsingin vetovoimasta ja startup-infrastruktuurista. Maswadeh on itse Jordaniasta kotoisin, mutta opiskellessaan Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä, hän tutustui suomalaiseen lääkäriin, jonka kanssa ajatus seksuaalikasvatuksen palvelusta konkretisoitui. Maswadeh tavoittelee kunnianhimoisesti suurta kansainvälistä menestystä kansainvälisen tiimin kanssa, joka koostuu muun muassa suomalaisista, jordanialaisista, venäläisistä ja amerikkalaisista työntekijöistä.

”Maailmassa on noin 200 maata ja ainoastaan 48 näistä käyttää tieteellistä seksuaalikasvatusta. Eli 150 maassa opettajilla on valta päättää itse minkälaista tietoa he jakavat, eivätkä hekään välttämättä ole saaneet kunnollista seksuaalikasvatusta. Tämän ongelman tahdomme ratkaista,” Maswadeh linjaa.

Yazeed Maswadeh antoi voimakkaan pitchin yrityksensä seksuaalikasvatuksen palvelusta.

”Kuin Silicon Valley, mutta Suomessa”

Hautomo-ohjelmasta kiinnostuneille Maswadeh kehuu Helsinkiä kasvuyrityskeskuksena. Mikäli tavoitteena on perustaa yritys, Helsingissä kaupunki antaa yrittäjälle siihen kaikki oikeat työkalut ja neuvot.

”Tämä on kuin Silicon Valley, mutta Suomessa. Helsingistä löytyy saman tason asiantuntijuus ja tuki yrityksille, mutta kaikki on enemmän yritysystävällistä ja meihin todella keskitytään henkilökohtaisella tasolla.”

Tuleville hautomoon osallistujille Maswadeh toivoo varsinkin maailmanlaajuisen pandemian helpottamista. Ohjelmaan on voinut osallistua kätevästi etäyhteyksin, mutta mikään ei korvaa aitoa kanssakäymistä.

”Helsinki Education Hubilla tapaa joka kerta uusia ihmisiä ja paikan päällä olo vahvistaa yhteisöllisyyttä.”

Seuraava haku EdTech Hautomo Helsinkiin käynnistyy jo loppukeväästä. Ajankohtaista tietoa tästä saat seuraamalla Helsinki Education Hubin sosiaalisen median tilejä, kotisivuiltamme tai olemalla yhteydessä projektin asiantuntijoihin. (Helsinki Education Hubin yhteystiedot)

Ensimmäiseen EdTech Hautomo Helsingin ohjelmaan osallistuivat seuraavat tiimit: tiimit: Alfons EducationBeeshBig Ear GamesLanguage ClubhouseLoru GamesMusicUsOnni EducationOppi AI ja XR Tutor.

Hautomo-ohjelman päätteeksi kaikki startupit palkittiin sertifikaatilla.